EKONOMİ
Giriş Tarihi : 04-04-2024 18:12   Güncelleme : 04-04-2024 18:30

Gaziantep’in ihracatı yılın ilk çeyreğinde yüzde 14,5 arttı

Gaziantepli Başkanlar, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan mart ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi

Gaziantep’in ihracatı yılın ilk çeyreğinde yüzde 14,5 arttı

Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, geçen yılın mart ayına göre bu yılın mart ayında hafta sonu gün sayısının fazla olması sebebiyle 6,6’lık bir azalma görünüyor olsa da yılın ilk çeyreğinde Gaziantep’in ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,5 oranında artışla 2 milyar 526 milyon 513 bin dolara ulaştığını belirtti.

Adnan Ünverdi, kritik bir dönemde üretim, ihracat ve istihdam sağlayan sanayicilerin ülke ekonomisine en büyük katkıyı verdiğini belirterek; üreten, ihracat yapan ve çalışarak bu rakamlara ulaşılmasını sağlayan herkese teşekkür etti.

Gaziantep’in aylık ve dönem ihracatında 6’ncı il konumunda olduğunu kaydeden Ünverdi, yerel seçimlerin tamamlanmasıyla birlikte ülkemizin önünde ekonomi adına çok iyi değerlendirilmesi gereken bir süreç olduğunun altını çizdi.

Üretim ve ihracatın ülke kalkınmasının temel unsuru olduğunu dile getiren Ünverdi, “Ekonomik programdan taviz vermeden yüksek enflasyonun önüne geçmek ve bir an önce fiyat istikrarını sağlamak durumundayız. Bunları başardığımızda güven ve yatırım ortamının tesis edilmesiyle oluşacak yeni bir motivasyonla piyasalarda olumlu bir hava esecektir. Üretim ve ihracat ülkemiz kalkınmasının ve büyümesinin temel unsurlarıdır. Bugünkü sorunların çözümü de daha fazla üretim ve daha fazla ihracat ile mümkündür. Bu yönüyle atılacak yeni adımlar ve yapılacak reformlarla üretimden ihracata her alanda katma değeri artırabiliriz. Ülke olarak en büyük sorunlarımızdan olan cari açığı azaltmak ve buna bağlı olarak döviz girdisini artırmak için ihracatımızı büyütmek ve bunun için de teknoloji, yeşil dönüşüm, markalaşma gibi etkenlerle ihracatımızı daha nitelikli hale getirmek zorundayız” diye konuştu.

GTO Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım: “Pazar ve ürün çeşitliliği bizi daha dirençli kılıyor”

Yılın ilk çeyreğindeki ihracatın sektör ve pazar dağılımını da değerlendiren Yıldırım, Gaziantep’in ürün ve pazar çeşitliliğinin krizlere karşı daha dirençli kıldığını söyledi. Yıldırım, “İlk çeyrekte toplam ihracatımızın 738 milyon 423 bin dolar ile yüzde 29’unu hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar sektöründe gerçekleştirdik. Sektörün ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,5 arttı. İhracattaki ikinci büyük sektörümüz ise 516 milyon dolar ile halı oldu. Pazarla baktığımızda ise ilk sırada 453 milyon 234 bin dolarlık ihracat ile Irak yer alıyor. İkinci sırada ise 263 milyon 664 bin dolar ile ABD takip yer alıyor. Gaziantep ilk çeyrekte toplam 187 ülke ile ticaret partnerliği yapmış. Dış ticaret dengesi pozitif olan, ihracatın ithalatı karışılama oranı yüzde 148 olan şehrimizin pazar ve ürün çeşitliliği bize esneklik sağlıyor ve dolayısıyla krizler karşısında daha dirençli kılıyor, sektör ve pazar şoklarına karşı kırılganlığımızı azaltıyor” diye konuştu.

“Seçimsiz dönemde ana odak noktamız ekonomi olmalı ihracat olmalı”

Açıklamasında 31 Mart yerel seçimlerinin tamamlanmasıyla birlikte ana gündem maddesinin ekonomi olması gerektiğinin altını da çizen Yıldırım, şöyle devam etti:

“Kısa aralıklarla gerçekleşen genel ve yerel seçimleri nihayet tamamladık. Uzun soluklu bir seçim atmosferi yaşadık. Bu süreçte de ülkemizin ana gündem maddesi seçimler oldu. Çok şükür uzun sürecek bir seçimsiz sürece giriyoruz. Bunu ülkemiz adına önemli bir fırsat olarak değerlendiriyorum. Ana odak noktamız ekonomi olmalı, ihracat olmalı. Şimdi çalışma zamanı. İhracatımızı nasıl artırır, iş insanlarımızın önündeki engelleri nasıl kaldırır, ülke ekonomisine soluk aldıracak, üyelerimizin derdine derman olacak çalışmaları nasıl yaparız bunları düşünme zamanı. Ürettiğinden daha fazla tüketen bir ülke olarak bu durumu nasıl tersine çevirir, dış ticaret fazlası veren bir ülkeye nasıl evriliriz bunları düşünme zamanı. Ekonomi yönetimimiz başta olmak üzere tüm yöneticilerimizden beklentimiz budur. Önümüzde uzun bir yol var.”

GAİB Başkanı Kileci: “İhracat politikamızdan taviz vermiyoruz”

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Fikret Kileci “Riskleri fırsata çevirme yeteneğimizin marifetiyle son yıllardaki bütün küresel ve bölgesel çalkantılara rağmen sürdürülebilir ihracatı önceleyerek daima büyümeyi hedefleyen ihracat politikamızdan taviz vermiyoruz” dedi.

Mart ayı dış ticaret rakamları Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri’nin yaptığı basın açıklaması ile kamuoyuyla paylaşıldı. Bölgenin Mart ayı ihracatı 973,9 milyon dolar olurken, Gaziantep’in ihracatı ise bu dönemde 850,4 milyon dolar oldu. Gaziantep Mart ayında en çok ihracat yapan 6. il oldu. Yılın ilk çeyreğinde ise bölge ihracatı 2,9 milyar dolar, Gaziantep ihracatı ise 2,5 milyar dolar oldu. Yılın ilk çeyreğinde toplam 187 ülkeye ihracat yapan bölgenin ülkelere göre ihracat tablosu incelendiğinde; Irak, ABD, Suriye, Suudi Arabistan, Birleşik Krallık, Almanya, İtalya, Libya ve İsrail ilk sıralarda yer aldı. Bölgedeki diğer illerin Mart ayı ihracat performansı ise şöyle: Kahramanmaraş 92 milyon dolar, Mardin 80 milyon dolar, Malatya 38 milyon dolar, Şanlıurfa 20 milyon dolar, Diyarbakır 8 milyon dolar, Adıyaman 8 milyon dolar, Kilis 7 milyon dolar.

Mart ayı ihracat rakamlarını ve genel dış ticaret rakamlarını değerlendiren Kileci “İçinde bulunduğumuz coğrafya güçlü ve istikrarlı bir ekonomiyi gerekli kılıyor. İstikrarlı bir ekonomi sürdürülebilir üretim ve ihracat için zorunluluktur. Çalışmalarımızda ve hedeflerimizde bu bilinç önemli unsurlardan birisidir. Mart ayı ihracat rakamlarında da Bölgemizin, ekonomimize en fazla katkı sağlayan bölgelerden birisi olmaya devam ettiği görülmektedir. İhracatçılar olarak, gerek dünyada gerekse ülkemizdeki ekonomik gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Alternatif planlarımız her zaman hazır durumda. Bununla beraber sürdürülebilirlik ana gündem maddemiz olmaya devam ediyor. Her geçen gün kaynakların tükendiği ve artan dünya nüfusuyla her alanda sınırların zorlandığı bir dünyada, sürdürülebilir üretim ve ekonomi için yeşil üretim kültürünün benimsenmesi kaçınılmaz olmuştur. Bu yüzden, gelecek dönem politikalarımızda Avrupa Yeşil Mutabakatı ve oluşturulması muhtemel diğer çevresel anlaşmaları dikkate alarak üretimi şekillendirmek temel amaçlarımızdan birisi olacaktır” diye konuştu.

 

AdminAdmin