GÜNCEL
Giriş Tarihi : 13-03-2025 23:39

Fellow Enerji, 100 milyon dolarlık tesislerini faaliyete geçiriyor

Gaziantep’te 100 milyon dolarlık yatırımla son nesil topcon (yüksek verimlilikle düşük maliyeti bir araya getiren PV güneş enerjisi teknolojisi) hücre ve wafer (bir hammaddenin, disk –yuvarlak- bir plaka şeklinde hazırlanmış hali) dilimleme tesisi yatırımı yapan Fellow Enerji, nisan ayında deneme üretimine başlayıp mayıs ayında üretime start verecek. Firmanın yeni yatırımıyla üretim kapasitesi wafer dilimle de yıllık 1.6 gw olurken topcon hücrede yıllık 1.6 gw olacak.

Fellow Enerji, 100 milyon dolarlık tesislerini faaliyete geçiriyor

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan 2023 yılı Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu Listesi’nde 418. sırada yer alan Fellow Enerji, yeni yatırımıyla beraber Türkiye’nin hücre üretiminde üçüncü firması olarak ön plana çıkıyor.

Fellow Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Beler, yüzde 90 oranında ihracat pazarı ağırlıklı çalışan firmalarının hücre üretiminde ana pazarlarının zaten yoğun çalıştıkları Amerika olacağını aktardı.

Yeni yatırımları hakkında DÜNYA Gazetesi’nden Güneş Doğdu Soylu’ya konuşan Beler şunları söyledi; “Ülkemizde geçen yıl ağustos ayında yerli ve milli üretimi teşvik etmek ve güneş alanında dışa bağımlılığı azaltmak adına yeni bir mevzuat yayınladı. Mevzuata göre yeni güneş enerjisi santrali projelerinde yerli malzeme kullanımı şartı getirildi. Bu karar ile biz de Kasım ayında hücre üretimi yatırımı kararı aldık. 100 milyon dolarlık maliyeti olan hücre yatırımımıza Aralık ayında başladık. Yatırım Teşvik Belgemiz ise Ocak ayında onaylandı. Aldığımız 2 milyar liralık bu teşviği makine, teçhizat ihtiyacımız için kullanıyoruz. Topcon hücre ve wafer dilimle yatırımımız için Gaziantep tesisimizde 42 tane Çinli mühendis ve teknik personel çalışıyor. 30 Çinli daha getiriyoruz. Çünkü bu yaptığımız topcon teknolojisi Türkiye’de hiç yapılmadığı için insan kaynağımızı Çin’den karşılamak durumdayız.”

“İstihdamı beyaz yaka ağırlıklı 600 kişiye yükseltiyoruz”

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tesislerinde istihdamlarını beyaz yaka ağırlıklı olmak üzere 600’ün üzerine çıkaracaklarını söyleyen Beler, “Şuan tesisimizde 200 kişiye istihdam sağlıyoruz. Hücre üretimimiz ile ayrıca 400’ün üzerinde kişiye daha istihdam sağlayarak çalışan sayımızı 600’ün üzerine çıkaracağız. Kimyasal bir tesis olacağımız için istihdam ağırlığımız beyaz yaka ağırlıklı olacak. Mavi yakanın yapacağı işleri daha çok robot teknolojisine yaptıracağız. Yüksek teknolojili bir yatırım gerçekleştiriyoruz. Gaziantep OSB’de yatırım yapılanan ana tesisimiz 25 bin metrekare. Yine bu yatırımız için Gaziantep OSB’de 2 adet depo kurduk. Depolarımız ile birlikte toplam yatırım alanımız 42 bin metrekareyi buldu” diye konuştu.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu Listesi’nde 408. sırada yer alan Fellow Enerji’nin, bu yıl açıklanacak listede ise daha üst sıralara çıkmasını beklediklerini ifade eden Beler, “2021 yılından bu yana Türkiye’nin En Büyük Sanayi Kuruluşları listesinde yer alıyoruz. 2021, 2022 yıllarında ikinci 500 firma arasında idik. 2023 yılı rakamlarımıza göre ilk 500 firma arasına girerek 408. sırada yer aldık. Bu yıl açıklanacak 2024 rakamlarına göre ise ilk 300 arasında olmayı bekliyoruz. Bu yeni yatırımımız sayesinde asıl yükselişimizin 2025 ve 2026 yıllarında olmasını öngörüyoruz” ifadelerini kullandı. Ahmet Beler, yeni yatırımlarını Nisan ayında düzenlenecek Solarex Fuarında görücüye çıkaracaklarını bildirdi.

“Türkiye’de güneşe yatırımlar 2026 yılının ikinci yarısında hızlanır”

Türkiye’de güneş enerjisi yatırımlarının 2026 yılının ikinci yarısından sonra hızlanacağını savunan Ahmet Beler, “Türkiye’deki ekonomik göstergeler yakın tarihte hemen düzelmez ama uygulanan programlar iyi gidiyor. Ülkemizin 10 yıllık güneş geçmişi var. 90 tane modül üreticisi var ülkemizde. Yalnız üretim yaparken yurt dışına bağlı kaldık ve çok büyük rakamlarda ithalat yapar duruma geldik. Dünyada global bir oyuncu olmamız için dışa bağımlılığı azaltmamız şart idi. Yenilenebilir enerji yatırımları konusunda devletimiz önemli bir adım attı ve dışa bağımlılığı azaltmayla ilgili önemli kararlar aldı. Türkiye’de ekonomik göstergelerin düzelmesi ve güneşe yönelik yatırımların hızlanmasının 2026 yılının ikinci yarısından sonra olacağını düşünüyorum” dedi.

“Hedef pazarımız Amerika”

Yeni yatırımları için hedef pazarlarının Amerika olacağına vurgu yapan Beler şöyle devam etti: “Yüzde 90 ihracat ağırlıklı çalışan bir firmayız. Yeni yatırımımızda ana pazarımız Amerika olacak. Avrupa ülkeleri ve Latin Amerika pazarlarında da etkinliğimizi artıracağız. Amerika’nın ana pazarımız olma nedeni Amerika’da bu konuda üretim yapılmaması ve çok önemli bir talebin oluşması. Amerika’nın önemli bir hücre ihtiyacı var. Ve biz özellikle bu ihtiyacı karşılamak için böyle bir yatırıma girdik. Amerika hücre üretimine başlamadan biz o pazarda iyi bir şekilde konumlanmaya çalışacağız. İç piyasanın Türkiye’nin güneş enerjisi yatırımları için bazı şartları getirmesi ve bizlerin bu yatırıma girmesi bizim Amerika pazarında elimizi güçlendirecek. Amerika’nın şuan talep ettiği standartların çok üstünde bir üretim teknolojisi ile ileride Amerika’nın da şart koşacağı üretim modeline geçmiş bulunuyoruz. Türkiye’de güneş yatırımlarının 2026 yılının ikinci yarısında açılması öngördüğümüzden bu dönemi ağırlıklı Amerika pazarına odaklanarak geçireceğiz.

“BloombergNEF Tier 1 Listesine giren Türkiye’nin ilk yerli PV panel üreticisiyiz”

Fellow Enerji’nin, Bloomberg New Energy Finance (BloombergNEF) tarafından hazırlanan 2025 1. Çeyrek (Q1) Tier 1 PV Modül Üreticileri Listesi’nde yer aldığını aktaran Beler, bu başarıyla, şirketlerinin Türkiye’nin ilk yerli Tier 1 güneş paneli üreticisi unvanını elde ettiğini bildirdi.

BloombergNEF Tier 1 kriterlerini karşılayan Fellow Enerji’nin, yıllık 3.000 MW’lik modül üretim kapasitesiyle listeye dahil olduğunu belirten Ahmet Beler, “2022 yılından bu yana Amerika pazarına odaklandık. Dolayısıyla ürünlerimiz Amerika’da kullanılmaya başlandı. Ürünlerimiz kullanıldı ve olumlu değerlendirmeler aldık. Amerika’da ürün kullanımı sonrası finans güvenirliliği ön plana çıkar. Bankalar bu ürünün sonucu güzel ‘bu işe kredi verebiliriz dediği’ için bu listeye girdik. Bu listeye girebilmenin gururunu yaşamaktayız. Ürünlerimizin, şirketimizin güvenirliliği uluslararası arenada Bloomberg tarafından onaylandı. Bu değerlendirme ile firmamız finansal güvenilirliğini ve büyük ölçekli projelerde bankalar tarafından tercih edilebilirliğini gösterdi. Bugünleri yaşamamızda emeği olan tüm takım arkadaşlarıma, müşterilerimize, yol arkadaşlarımıza minnettarım. Bu liste 3 ayda bir yenileniyor. 7 kişilik bir ekip Amerika’da sadece bu iş için çalışıyor. Bunu devam ettirmek ve listede sürekli yer almak için çalışacağız” diyerek sözlerini tamamladı.

AdminAdmin