Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye’nin marka değerine katkıda bulunmak üzere bu yıl 16 şehirde düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin onuncu durağı Gaziantep olacak. Tarihî İpek Yolu’nun üzerinde bulunan, Anadolu tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, mimarisi, doğası ve benzersiz yemekleriyle gelen herkesi kendine hayran bırakan kadim şehir Gaziantep’te düzenlenecek Festival ile Gaziantep’in sahip olduğu değerler daha da görünür kılınacak. Festival, Gaziantep’in benzersiz mutfak kültürünü tanıtmakla kalmayacak, aynı zamanda geniş kapsamlı kültürel ve sanatsal etkinliklerle katılımcılarına dolu dolu bir program sunacak.
Bu yıl ikinci kez Türkiye Kültür Yolu Festivali rotasında yer alan Gaziantep, 14-22 Eylül 2024 tarihleri arasında konserler, sergiler, atölyeler, söyleşiler, gastronomi deneyimleri ve her yaşa uygun etkinliklerle renklenecek. Şehrin çeşitli noktalarında bulunan farklı mekanlardaki etkinliklerde sanatçıların sanatseverlerle buluşacağı GastroAntep Kültür Yolu Festivali 14 Eylül Cumartesi günü Festivaller Parkı- Harikalar Diyarı’nda gerçekleşecek açılış programıyla başlayacak.
Festivalin ilk 2 gününde Gastronomi başrolde
GastroAntep Kültür Yolu Festivali birbirinden ünlü isimlerle söyleşiler, paneller ve düzenlenecek workshoplar ile çeşitli etkinliklere sahne olacak. Açılış konuşmalarıyla başlayacak Festival programı kapsamında ilk gün Vahap Munyar moderatörlüğünde Mehmet Tuncay Yıldırım Ahmet Fikret Kileci, Halit Acar, Mahsum Altunkaya’nın katılacağı “Gaziantep’te Gastronomi Sektörüne Yapılacak Yatırımlar, Girişimcilik Fırsatları & Yeni Ekonomik Modeller” paneli düzenlenecek. “Turizm ve Gastronomi Sektöründe Yerel Destinasyonların Ulusal & Uluslararası Pazarlardan Pay Alması için Uygulanacak Ekonomik Modeller” paneli ile devam edecek açılış programı “Workshop Re-Thinking Fine Dining Leftovers- Alexandros Tsiotinis”, “Prof. Dr. Osman Müftüoğlu ile Söyleşi”, “Arda Türkmen ile Söyleşi & Workshop”, “Workshop-Miller Prada”, “Mutfakta Ata Mirası Projeleri ile Geleneksel Yemeklerin Markalaşması & Ekonomik Değer Yaratma Potansiyel” paneli, “Workshop Mediterranean Nomad Chef-Ernesto Ventós”, “Türk Mutfağı'nın Miras Restoranları ‘'Gelenekten Geleceğe’’ paneli, “Somer Sivrioğlu ile Söyleşi”, “Dilara Koçak ile Söyleşi”, “Hürriyetin Gözüyle Gaziantep Turizm & Gastronomisine Bakış”, “Workshop-Özge Şahin”, “Sürdürülebilir Gıda Üretimi: Doğa ve Çevre Üzerinde Olumlu Etkileri Olan Tarım Yöntemleri ve Gıda Üretim Teknikleri” paneli ile devam edecek.
Festival kapsamında ayrıca “Gaziantep'in Coğrafi İşaretlerinin Yerel Üreticiler, Bölge Ekonomisi & Kültürü Üzerindeki Katkıları” paneli, “Workshop (The Versatility of Rice with the Territory-Luis Valls Rozalén)”, “Workshop-Memet Özer”, “Geleneksel Mutfak Mirasının Korunmasında Kamu & Özel Sektör İşbirlikleri” paneli, “Workshop-Luigi Taglienti (The Perception of a Moment)”, “Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri & Yerel Lezzetlerin Korunması” paneli, “Workshop-Paolo Griffa (Technic from Pastry to Cooking)”, “Gaziantep'in Gastronomik Mirasının Uluslararası Arenada Tanıtılmasında Ödüllü Şeflerin Rolü & Katkılarının Ekonomik Sonuçları” paneli, “Workshop-Willem Hiele”, “Mehmet Yalçınkaya ile Geleneksel Lezzetlerin Küresel Pazar ve Trendler Üzerindeki Etkisi” söyleşisi, “Workshop-Rafet İnce”, “Workshop-Sahrap Soysal”, “Gaziantep’in Küresel Pazardaki Rolü & Yerel ve Uluslararası Stratejik Ortaklıklar'ın Şehir Ekonomisine Katkısı”, “Ömür Akkor ile Sürdürülebilir Malzeme Seçimi & Sıfır Atık Stratejileri” söyleşisi, “Atık Su- Claudio Chinali”, “Workshop-Jerez and Duende”, “Workshop-Türev Uludağ”, “Gastronomide Dijitalleşme & Dijital Menü Planlama Araçlarının İşletme Kârlılığı Üzerindeki Etkileri” söyleşisi, “Hellim Peyniri ile Workshop” etkinlikleri gerçekleşecek.
“Gaziantep konserlerle coşacak”
Festival süresince şehrin dört bir yanında düzenlenecek konserlerde Gaziantepliler doyasıya eğlenecek. Gaziantep Festival Park Sahne’ye kurulacak ana sahnede Emircan İğrek, Simge, Bengü, Gökhan Türkmen, Murat Boz, Haluk Levent, Buray, Berkay, Dedublüman sevenleriyle bir araya gelecek. Kalbi Antep (Şıh Meydanı) ise “Necip Karakaya”, “Adı Güzel Kendi Güzel Muhammed”, “Feyzullah Çelebi”, “Grup Dergah”, “Abdurrahman Önül”, “Rahmi Olcay”, “Umut Mürare”, “Savaş Talha”, “Bekir Köse & Osman Egin”, “Grup Hayber” konserlerine ev sahipliği yapacak.
“Selam Sana Anadolum-Hülya Süer”, “Ensemble-Ümit Yılmaz”, “Müslüm Gürses Şarkıları”, “Senfoni ile Bektaşî Nefesleri”, “Yüzyılın Türküleri - Şükriye Tutkun”, “Bahadır Özüşen ile Alaturka Sefası”, “Oğuz Aksaç”, “Mithat Körler Boğaziçi Orkestrası ile 70’ler, 90’lar ve En Yeniler” konserleri Şahinbey Kongre ve Sanat Merkezi’nde dinleyicileriyle buluşacak.
“Anjelika Akbar”, “Canan Anderson”, “Tuluyhan Uğurlu” dinletileri Gaziantep Üniversitesi Mavera Kongre ve Sanat Merkezi’nde, Ankara Devlet Türk Halk Müziği Korosu ve Şanlıurfa Devlet Türk Halk Müziği ve Sıra Gecesi Topluluğu’nun “Baraklar, Hoyratlar ve Türküler” konseri, “Ercan Polat” konseri Şahinbey Kongre ve Sanat Merkezi’nde ve “Türküler ile Zeugma Türk Halk Müziği Dinletisi” ise Zeugma Mozaik Müzesi’nde müzikseverlerle buluşacak.