Umut Yılmaz, Kıbrıs Ada TV’de yayınlanan “Cüneyt Oruç ile Gündem Özel” programına konuk oldu. Yılmaz, programda çarpıcı açıklamalarda bulunarak, Suriyeli mülteciler ve Türkiye’nin genel durumu hakkında önemli değerlendirmeler yaptı. Umut Yılmaz, Türkiye’nin içinde bulunduğu duruma dair önemli bir perspektif sunarak, Suriyeli mülteciler konusundaki sorunların çözülmesi ve ülkenin normalleşmesi için acil ve kararlı adımlar atılması gerektiğine vurgu yaptı.
Kayıt dışı Suriyeliler ve nüfus sorunu
Şehitkamil’deki kayıt dışı Suriyelilerin sayısının ciddi bir problem oluşturduğunu belirten Yılmaz, “870 bin nüfusu olan Şehitkamil’in gerçekte 1 milyon 200 bin nüfusa sahip olduğunu iddia ediyorum. Kayıt dışı insanları kayıt edemediğiniz için İller Bankası’ndaki payımız azalıyor. Bu büyük olaylarda Gaziantepliler büyük tepki gösterdi. Suriyeliler, 2-3 gün boyunca evlerinden çıkmadılar. O günlerde Gaziantep o kadar huzurlu oldu ki. Memlekette bir Suriyeli sıkıntısı var” diye konuştu.
Doğurganlık oranları ve gelecek kaygısı
Suriyelilerin yüksek doğurganlık oranlarına da dikkat çeken Umut Yılmaz, “Türkiye’de kayıtlı Suriyelilerin doğurganlık oranı 5.65, Türklerin doğurganlık oranı ise 1.25. Şu anda Gaziantep’te 4 kişiden 1’i Suriyeli. 10 yıl sonra bu doğurganlık oranıyla 4 kişiden 2’si Suriyeli olacak. Bugün, kendi istekleriyle gönderme arzusu AKP’de görülüyor ama kendi istekleriyle gitmezler. Biz onlarla yaşıyoruz. Onları artık tanıdık. Entegre de edemiyoruz” ifadelerini kullandı.
Gaziantep’teki ekonomik durum ve pahalılık
Gaziantep’teki ekonomik pahalılığa da değinen Yılmaz şöyle devam etti: “Gaziantep, Türkiye’nin en pahalı ili oldu. Gaziantep’te 4 kişi bir yemeğe gidin, bin 500 liradan aşağı hesap ödemiyorsunuz. Fatma Şahin, gastronomi gastronomi diye anlattı, bugün çok şükür bir kebap dürümünü 200 liradan aşağı yiyemiyorsunuz. Gaziantep’teki bu pahalılık yüzünden Suriyeliler de Gaziantep’ten göçer hale geldi. ‘Gaziantep’te yaşayamıyoruz’ diyorlar.”
Çöp sorunu ve temizlik problemi
Yılmaz, Suriyelilerin yoğun olduğu mahallelerde yaşanan çöp sorununa da dikkat çekerek, “Suriye nüfusunun ağırlıkta olduğu mahallelerimizde çöpleri kontrol edemiyoruz. Çünkü topluyoruz, arkamızdan hemen geliniyor, çöpler çöp konteynerine de atılmıyor, etrafa atılıyor. Bu konuya inşallah bir an önce çözüm bulacaktır Türkiye Cumhuriyeti Devleti” açıklamasını yaptı.
Değişim ve erken seçim çağrısı
Yılmaz, mevcut durumun sürdürülemez olduğunu kaydederek, “Cumhuriyet Halk Partisi olarak 13 yıl önce ne söylediysek, onun arkasındayız. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bu konuyla ilgili artık sert tedbir almasını istiyoruz. Çünkü memleketimiz huzursuz. Artık değişim lazım. Memleketin normalleşmesi lazım. Biz bu normalleşmeyi Gaziantep’te başlattık. Cumhuriyet Halk Partisi göreve geldiğinde nasıl devleti yöneteceğini biz kendimiz gösteriyoruz. Kavga-dövüş yok bizde. Allah izin verirse biz bu memleketi yöneteceğiz. Bu nedenle değişim olması lazım. Çünkü artık yürümüyor” sözlerini kaydetti.
“Kıbrıs bizim kardeş vatanımızdır”
KKTC vatandaşı da olan Yılmaz, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde okuduğunu belirterek, Kıbrıs’a olan sevgisini ve bağını anlattı. Yılmaz, şunları söyledi:
“Bir Kıbrıs aşığıyım. Rauf Denktaş hayranıyım. İkinci vatan olarak gördüğüm yer burasıdır. Kıbrıs; yavru vatandan ziyade, kardeş vatanımızdır. Kıbrıs, bizim vazgeçemediğimiz bir yerdir. Annem Kıbrıs’ta mücahittir, askerdir. Annemin ailesi 1974'te esir düşmüştü. Annem o dönemde İstanbul'da okuduğu için esir olmadı ama bütün teyze ve dayılarım o dönemde burada esirdi. Babamın da Kıbrıs’a büyük bir ilgisi vardı. Şehitkamil’in ilk Belediye Başkanı olan babam, Güzelyurt ile 'kardeş belediyecilik' protokolü imzalamıştı.”
Kıbrıs’taki belediyelerin durumu
Kıbrıs ile Şehitkamil arasında çeşitli projeler üzerinde çalıştıklarını belirten Yılmaz, Doğu Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Kılıç, Çatalköy Belediye Başkanı Ceyhun Kırok ve Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul ile işbirliği içinde olduklarını söyledi. Kıbrıs’taki belediyelerin durumunu yakından takip ettiğini ve belediyelerin büyük sıkıntılar yaşadığını belirten Başkan Yılmaz, bu sorunları meclislerinde dile getireceklerini ifade etti.
“Ulusal bir proje yarışması düzenleyeceğiz”
Rauf Denktaş adına bir park ve müze yapmak istediklerini kaydeden Yılmaz, “Aile ile görüştük ve çok olumlu karşılandık. Denktaş Parkı ve Müzesi ile ilgili ulusal bir proje yarışması düzenleyeceğiz” dedi.
Hedef, Büyükşehir
Kendi siyasi kariyerine de değinen Yılmaz, belediye başkanlığına gelme sürecinde mütevazı bir yaklaşım sergilediklerini ve halkın desteğiyle yüzde 58 oy oranıyla kazandıklarını vurguladı. “Biz, siyasette birinin oğlu olduğumuz için değil, kendi çabamızla yer aldık. İlçe Başkanlığı döneminde köy köy gezerek kendimizi tanıttık” diyen Yılmaz, gelecekte Büyükşehir Belediyesini de kazanmayı hedeflediklerini aktardı.
“Biz mütevazılığımızı bozmayacağız”
Gençlerin en büyük sorununun geçim sıkıntısı olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Artık gençlerimizin tek derdi geçim sıkıntısı. Sağ-sol davası değil. Biz mütevazılığımızı bozmayacağız. Bize oy verenin de vermeyenin de belediye başkanıyız” diyerek sözlerini noktaladı.